Slavnostní koncert MORAVY „Na rozloučenou“

13.06.2023 17:34

Asi se mnozí z vás setkali s klasickým provoláním – „Král je mrtev, ať žije král!“ Přiznám se, že mě toto historicky známé heslo z dějin Francie vytanulo na mysli právě ve spojitosti se slavnostním koncertem dechového orchestru Morava ZUŠ Hulín, i když se samozřejmě nejednalo o skutečný skon, ale pouze o symbolické předání štafety mezi odcházejícím a nastupujícím kapelníkem, které se konalo v neděli 11. června 2023 v sále MKC Hulín. Ve zcela zaplněném sále, dokonce s přidanými židličkami v přísálí. Už z toho zájmu diváků bylo patrné, že se v Hulíně schyluje k mimořádné kulturní události. A taky že ano.

A kdo se s kým loučil? Po bezesporu úspěšných a neuvěřitelných 22 letech práce se souborem odchází do „kapelnického důchodu“ vedoucí, aranžér, umělecký vedoucí, kapelník a manažer v jedné osobě – pan učitel Petr Voříšek. A ti, kdož byli účastni koncertu, mi jistě dají za pravdu, že to jeho rozloučení bylo opravdu … přiznám se, že mě nenapadá žádné jedno slovo, které by průběh a atmosféru koncertu správně vystihlo. A tak si vypůjčím slova, kterými ve svém příspěvku zhodnotila koncert na facebookové stránce Hulína jedna z divaček: „Dechberoucí, veselý, dojemný, profesionální, laskavý, plný milých setkání, krásných melodií, zvučných nástrojů, hlasů, jmen a vřelých poděkování ...“ A jak to tedy všechno probíhalo?

O zahájení koncertu se postarala Morava v aktuálním složení, jež ovšem již po prázdninách bude malinko změněné, zejména ve zpěvácké sekci. Posluchačům tato sestava nabídla k poslechu 7 písniček a hned ta první – Vůně čaje od Václava Smoly – zakladatele orchestru Morava, všem v sále připomněla tu spoustu krásných festivalů v hulínském letním kině, nejprve s V. Smolou a pak s jeho nástupcem P. Voříškem.

Pak na pódium nastoupila Detská  dychová kapela Rudolfa Hečku z Dolnej Súče , kterou již také dlouhá léta vede kamarád a „spolubojovník“ P. Voříška z vojenské hudby - Vlado Vavro, a která již dlouhá léta bývá každoročním hostem Moravy na vystoupení v Hulíně. Jak bylo na koncertu zmíněno, tato kapela si v letošním roce připomíná 90. výročí založení, což je jistě úctyhodný věk. Mladí slovenští muzikanti potěšili publikum šesti skladbami – zpívanými i orchestrálními.

Po jejich vystoupení měla podle tištěného programu následovat přestávka. Jenže to by nebyli mladí muzikanti z Moravy, aby nevymysleli pro svého kapelníka nějaké to překvapení na rozloučenou. Na pódium se přihrnula dechová kapela, a aby nebylo pochyb, o koho jde, na forbínu postavili buben s jejím názvem – Sebraňáci. Lidé znalí v ní poznali bývalé a některé stávající členy Moravy, kterým dechová muzika natolik učarovala, že se rozhodli v ní pokračovat vlastní cestou. A pamětníkům se přitom určitě vybavila doba zpřed více než čtvrt století, kdy ze členů tehdy „Smolovy“ Moravy vznikli všem známí Hulíňané. A tak si dvě skladby od Sebraňáků P. Voříšek pěkně vyslechl ve speciálním „křesle pro hosta“, které mu do první řady jeho svěřenci pro tuto příležitost připravili. A protože měli tito mladí muzikanti zač svému bývalému vedoucímu poděkovat, tak mu, kromě slov díků a trochy poezie, darovali také něco „na zub a na zapití“.

Pak již skutečně následovala přestávka a po ní začala druhá část programu, která byla pojata jako jakési ohlédnutí za těmi neuvěřitelnými 22 lety vedení Moravy P. Voříškem. A bylo nač se dívat, a bylo co poslouchat, neboť pozvání na toto vystoupení přijali a s radostí se koncertu aktivně zúčastnili bývalí zpěváci a zpěvačky Moravy – Petra Motyčková Juráňová (roz. Voříšková), Dana Stejskalová (Voříšková), Eva Esterková (Kývalová), Veronika Zavadilová, Jitka Druláková, Zuzana Hradilová, Sára Zpěváková, Tadeáš Hoza a Martin Benedikt (vnuk V. Smoly). Vystoupení těchto bývalých zpěváků Moravy doplnili instrumentálními sóly Jiří Horváth na B-klarinet a trojice pozounistů Lukáš Bajer, Jaroslav Voříšek a Jakub Zapletal, který si na tu chvíli „odskočil“ od mixážního pultu, u něhož se po celý koncert skvěle staral o dobrý zvuk všech účinkujících.

Před závěrem koncertu přišla řada i na poděkování P. Voříška těm, kteří mu byli za celou dobu jeho působení u Moravy oporou. A tak kytičkou byly oceněny bývalá ředitelka ZUŠ Emílie Šimordová, současná ředitelka Kamila Poláková, učitelka zpěvu Dana Zapletalová, častá moderátorka vystoupení Moravy Jana Němcová, ředitelka MKC Jana Zakravačová a samozřejmě manželka Dana Voříšková.

No a v úplném závěru poté, co zástupci kluků a děvčat z Moravy a moderátorka koncertu Jana Němcová, předali Petru Voříškovi kytičku a malé milé dárky na rozloučenou, sešli se na pódiu všichni účinkující a spolu s celým sálem, zaplněným nadšenými diváky, si zazpívali Závěrečnou od Fr. Maňase, během které odcházející kapelník Petr Voříšek předal při dirigování pomyslnou taktovku svému nástupci – panu učiteli Liboru Žabenskému, který od nového školního roku převezme vedení souboru. A nejspíš nikoho nepřekvapí, že celá závěrečná skladba i s přídavkem byla doprovázena potleskem ve stoje, aby všichni přítomní vzdali holt tomu, kdo se 22 roků staral o to, aby odkaz Václava Smoly v podobě dechového orchestru Morava ZUŠ Hulín byl stále živý a mladí hudebníci svou bezesporu kvalitní muzikou rozdávali radost a potěšení všem lidem, kteří mají rádi dechovou hudbu.

Co napsat závěrem? Celý koncert byl opravdu tou pomyslnou krásnou „třešničkou na dortu“ dlouholetého úsilí muzikanta, učitele a skvělého člověka ryzího srdce – Petra Voříška. A je na místě mu s upřímností v srdci popřát do dalších mnoha let pevné zdraví, pohodu, veselou mysl a dobré lidi kolem. A za všechno, co jsi Peťo pro Moravu, ZUŠku a Hulín udělal, jedno obrovské - DĚKUJEME !!!

 

Ing. Ivo Káňa