30. ročník Festivalu Václava Smoly v Hulíně

13.06.2016 15:40

se konal 12.června 2016 v areálu letního kina v Hulíně, byl srdečný a zářil pohodou. V odpoledním slunci se třpytily žestě při slavnostní fanfáře a zahájení jubilejního festivalu patřilo ředitelce ZUŠ Emilii Šimordové. Zavzpomínala na dobu před více než 30 lety, kdy do ZUŠ nastoupil učitel Václav Smola s cílem založit dětskou kapelu a že se mu to podařilo za podpory školy a rodičů, o tom svědčí již 30 ročník festivalu, který se konal poprvé v roce 1987. K slavnostnímu zahájení se připojil i starosta města Roman Hoza.

     Během odpoledne se představilo 5 dechových orchestrů ZUŠ - z Veselí nad Moravou, Kojetína, Zdounek, Dolnej Súče ze Slovenska a Morava z Hulína.

    Zahájil DO ZUŠ Veselí nad Moravou s uměleckým vedoucím a dirigentem Jiřím Šticou. Polky a valčíky doplnil „Montiho čardáš“ a „ Píseň osamělého pastevce „ se sóly Michala Nejezchleba a Vojtěcha Koláře. Zpívali Klára Kolářová, Anna Pávková, Vladislav Zachar a Daniel Hanák.

     DO ZUŠ Kojetín s uměleckým vedoucím a dirigentem Liborem Žabenským si  vybrali k zahájení skladbu „Burbon“ Miroslava Kolstrunka, zaujala píseň „Pozdrav milému“ Antonína Perničky i známá Hašlerova „Ta naše písnička česká“ a šestou skladbou, kterou končili, byla Vejvodova polka „Škoda lásky“. Zpívaly Tereza Čechová, Eliška Straková, Anna Hrušková a Alexandra  Šťastníková.

    Jako třetí nastoupili hosté ze Slovenska, Detská dychová hudba Rudolfa Hečku z Dolnej Súče , umělecký vedoucí a dirigent Vladimír Vavro  a Jakub Bariš. Krojovaná hudba ze Slovenska přinese vždy osvěžení měkkou slovenštinou, kroji i svým výrazem. Tentokrát zahájili českým pochodem „Šly panenky“. V šesti skladbách zaujala „Dětská cha –cha“ Adama Hudce, Schneiderova „Blue night“ i „Dudácká polka“ pro dva klarinety v podání Juraje Michálika a Karolíny Barišové. Zpívaly Ema Rožníková, Sabína Kiacová a Petra Trúnková.

     Když nastoupil DO ZUŠ Zdounky, tentokrát s uměleckým vedoucím a dirigentem Pavlem  Skopalem, neubránili se posluchači nostalgii při vzpomínce na Miroslava Nauče, který ještě vloni tento orchestr vedl a letos se už jen díval z toho muzikantského nebe. Miroslava Nauče si připomněli posluchači v jeho skladbách jako je „Orosená“, či „Tobě maminko“ s textem Vladimíra Salčáka. Z jiného soudku byla skladba skupiny Queen „We are the champions“. Lidová „Kdybych já věděla“ uzavřela jejich program. Výborně zpívaly Martina Drkulová a Kateřina Naučová, která jde ve šlépějích svého otce.

    DO Morava ZUŠ Hulín s uměleckým vedoucím a dirigentem Petrem Voříškem doplnili festival sedmi skladbami. Zahájili Polkou „Neseme vám“ Josefa Konečného, zaujali skladbou „Moment for Morricone“ Leonarda Bernsteina. S nezapomenutelným hudebním rukopisem Slávka Smišovského zazněla píseň „Lásko, kde sa skrýváš“, píseň Zdeňka Marata „To se nikdo nedoví“ si zazpívali Sára Zpěváková a Tomáš Vodehnal. Výbornou pěveckou sekci doplnily Veronika Zavadilová a Zuzana Hradilová. Svůj repertoár zakončil DO Morava „Slavonickou“ polkou Vladimíra Fuky.

    Ani na 30. festivalu nechyběl monstrkoncert v podání všech orchestrů, které zahrály „Muziky, muziky“ Fr. Kmocha a „Festivalovou-Vůně čaje“ Václava Smoly.

   O zvuk pečoval zvukový technik Ing. Ivo Káňa, který také stál u zrodu tohoto festivalu a patří mu poděkování. Mluveným slovem svižně, se znalostí autorů i obsahu skladeb, velmi profesionálně doplnil Petr Polák ml, a nejen to; pauzy mezi nástupy jednotlivých kapel vyplnil pohotově výzvou pro čtyři členy bývalého realizačního týmu, kteří byli u zrodu dětské kapely v Hulíně i prvního festivalu, kdy úzce spolupracovali s Václavem Smolou.

    Václav Kovář připomněl význam osobnosti Václava Smoly pro děti, rodiče i město Hulín, Věra Gremlicová  vzpomněla na první festival, který moderovala, na pomoc rodičů a první zapálení malých muzikantů tehdy na festivalu. Stanislav Simerský připomněl, že jako rodiče byli rádi, že jejich děti muzikantsky vedl právě V. Smola, který posouval nároky na své svěřence, což vedlo vždy ke zvyšující se úrovni. Petr Polák st., místostarosta města Hulína, zavzpomínal na první vystoupení začínající kapely, kdy uměli 3 skladby a museli je třikrát opakovat, tak se na MDŽ kapela líbila. Také slíbil do budoucna ze strany města plnou podporu tomuto festivalu.

    Je pravdou, že nezaplní sedadla letního kina do posledního místa, ale je to velmi dobrá tradice, kde se scházejí ti nejmladší adepti muzikantství z různých ZUŠ, aby si vyzkoušeli své síly, ukázali, co umí, odměňováni potleskem, který je pro ně největší odměnou.

    Za 30 let se Festival Václava Smoly stal dobrou tradicí a z toho patnáct let v této tradici zdárně pokračuje Petr Voříšek, jemuž patří velké poděkování.  Díky také  všem, kteří se na přípravě festivalu, včetně sponzorů podíleli.

      Jsou tradice, které bychom si v dnešním rozbouřeném světě neměli nechat vzít, ale snažit se pomoci dobré věci. Proto na 31. Festivalu Václava Smoly 2017 na shledanou!

 

                                                                      Věra Gremlicová.