3 zastavení s MORAVOU

22.06.2013 13:29

Prázdniny klepou na dveře a tak je ten pravý čas poohlédnout se zpět, jak poslední půlrok prožila MORAVA ZUŠ Hulín. Poté, co na přelomu roku se kádr této kapely radikálně obměnil, byl uplynulý čas spojen s velkým úsilím o zvládnutí nového repertoáru.

No a jak to všichni členové kapely pod vedením svého vedoucího – pana učitele Petra Voříška – zvládli, to měli možnost ukázat na přelomu května a června. A tak se zastavme u těchto vystoupení.

Zastavení první – Festival mládežnických orchestrů ve Zdounkách. Tam si poprvé nové osazenstvo MORAVY zkusilo, jak se hraje na festivalu před pozorným publikem a ve společnosti dalších kapel. Těmi byly dva orchestry ze Zdounek (mladší a starší) a z Veselí nad Moravou. A lze říci, že se mezi nimi MORAVA určitě neztratila. Zejména duo tenoristů sklidilo velký potlesk.

Zastavení druhé – 41. ročník festivalu dychových hudieb Hečkova Súča (SR). Tam se většina členů MORAVY setkala se svými slovenskými kolegy poprvé, avšak byla i setkání těch, kteří se znají již několik let, díky úzké družbě hulínské a dolnosúčanské mládežnické kapely. A tak nakonec k těm již existujícím přátelstvím se přidala i nově vzniklá a blízký vztah obou kapel bude jistě dál úspěšně pokračovat. Ač na festivalu vystupovaly kapely nejen mládežnické, naši mladí muzikanti určitě neudělali Hulínu žádnou ostudu a potěšili slovenské posluchače svými nově nastudovanými písničkami. Za což si vysloužili upřímný „mezinárodní“ potlesk.

Zastavení třetí – Festival Václava Smoly v Hulíně. Ano, tak trochu symbolicky, jako návrat domů, bylo poslední ze tří vystoupení MORAVY právě před domácím, Bohu budiž žalováno málopočetným, publikem. Je to škoda, protože ti diváci, kteří v krásném letním odpoledni přišli potěšit své duše dechovkou, interpretovanou mládežnickými orchestry, měli možnost slyšet kromě tradičních hostů tohoto festivalu (kapely z Kroměříže, Zdounek a Dolné Súče) také početný orchestr ze ZUŠ Gustava Mahlera z Humpolce. A věru bylo co poslouchat.

Tak po třech hudebních zastaveních se orchestr MORAVA dostal až ke konci školního roku. Určitě lze říci, že s mladými muzikanty toho jejich vedoucí - Petr Voříšek - zvládl udělat hodně a to díky vynaložení nemalých sil všech zúčastněných. Ale tři úspěšná vystoupení jistě všechny odměnila dobrým pocitem nepromarněných hodin zkoušení a dala základ pro novou chuť do práce. Ale to až v září, v novém školním roce. Protože teď milá MORAVO – hurá na prázdniny!

IKI